Rad na sebi

Konstruktivni konflikti

Поставите коментар

download (3)cccLjudi vrlo često izjednačuju konflikt i svađu. Iz tog razloga mnogi i izbegavaju da iznesu svoje nelsganje da ne bi došlo do svađe. A zapravo svađa je samo jedan od načina rešavanja konflikta i to nefunkcionalan način. Konflikt podrazumeva dve suprotstavljene želje dveju osoba, pri čemu svaka strana (osoba) smatra da je moguće samo jednu želju realizovati, tj. „ako bude kako ti želiš moja želja neće biti ostvarena“ i obrnuto.

Postoji pet načina rešavanja konflikata i svaki od njih je nekada dobro rešenje i ni jedan nije dobro da bude jedini stil rešavanja sukoba. Načini rešavanja konflikta su:

  1. Dominacija – koje karakteriše nametljivo ponašanje bazirano na ličnim interesima i na štetu želja drugih. Pored borbe za sopstvene ciljeve takmičenje može značiti i ustajanje za zaštitu svojih prava, odbranu ideala u koje verujete ili jednostavno pokušaj da se pobedi. Ishod konfliktne situacije se u ovom slučaju opisuje kao “pobeda-poraz.”
  2. Povlađivanje -predstavlja nenametljivo ponašanje koje zanemaruje lične interese radi zadovoljavanja interesa drugih. Podrazumeva prilagođavanje tački gledišta druge strane, obraćanje pažnje na tuđe želje, a negiranje ili umanjivanje značaja sopstvenih. Ishod je u ovom slučaju “poraz-pobeda”, jer druga strana ostvaruje svoj cilj.
  3. Izbegavanje -predstavlja odlazak, povlačenje iz konfliktne situacije zarad sopstvene dobrobiti. Ishod se u ovoj situaciji opisuje kao “poraz-poraz”, jer nijedna ni druga strana ne ostvaruju svoj cilj.
  4. Kompromis -Podrazumeva “podelu interesa,” potragu za “neutralnim terenom,” a rešenje delimično zadovoljava interese obe strane.
  5. Saradnja -koje se ogleda u kooperativnom ponašanju koje naglašava saradnju sa drugom stranom kako bi se zadovoljili i lični i interesi druge strane. Podrazumeva zajednički rad na istraživanju nesuglasica, stvaranje alternativa i traženje rešenja koja zajednički zadovoljavaju potrebe obe strane. Ishod konfliktne situacije u ovom slučaju jeste “pobeda-pobeda.”.

images (104)

Advertisements

Аутор: ivana milosavljevic

diplomirani psiholog, predbračni savetnik, transakcioni analitičar savetnik u edukaciji, trener asertivnog treninga

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s