Rad na sebi

UČENJE – rešite se ometača

4 коментара

images (26)

Slavlja su nam se usladila i prijalo nam je da na nekoliko dana zaboravimo na svakodnevne obaveze. Super je sebi priuštiti odmor s vremena na vreme, ali ispitni rokovi se bliže pa sam mislila da bi bilo korisno podestiti se nekih trikova koji mogu biti značajni pri „zagrevanju stolice“.

Ono što je često najveći izazov sa kojim treba izaći na kraj jesu ometači:

mobilni

socijalne mreže

ukućani

Prvo što je potrebno da uradite jeste da postavite realne dnvene ciljeve za, recimo, narednih nedelju dana. Ciljevi se naravno odnose na količinu gradiva koje bi trebalo obraditi u toku jednog dana.

Kada znate šta vam je činiti, izdovjte se u neki kutak gde vas niko neće ometati, gde je dosta svetla, a što manje buke. Najbolje bi bilo da imate svoju sobu i radni sto, ali ako za to nemate uslova, možete naći najmirniji kutak u kući koji ćete vi koristiti samo za učenje ili možete otići u čitaonicu. images (29)

Gde god se smetili dobro je da ima što manje ljudi oko vas sa kojima biste mogli da zapodenete razgovor, kafenisanje i sl.

Isključite mobilni telefon. Možda deluje kao da vam povremeno čitanje pristiglih poruka i odgovaranja na iste ne oduzima mnogo vremena, ali zapravo, to ometa vašu koncentraciju i znatno umanjuje vašu produktivnost.

O facebook-u ni ne pomišljajte dok učite. Pauze možete koristiti na razne načine, ali korišćenje interneta nije jedan od njih. Pauze ne treba da budu duže od 10-15 minuta. Ako ste iskreni prema sebi, priznaćete da proveravanje e-mail i facebook profila ne traje kraće od 30-ak minuta.

Pauze rasporedite na, recimo, svakih sat vremena (ako možete duže da budete fokusirani na gradivo, slobodno odložite pauzu – nemojte prekidati sebe kada vam dobro ide). Odmori ne treba da budu dugi. Ok je da traju oko 10-ak minuta. Za to vreme dobro bi bilo da se osvežite nekom voćkom ili bezalkoholnim pićem, da uradite neku laganu fizičku vežbu za zagrevanje. Na ovaj način dajete energiju svom telu i „budite“ ga, a kako su um i telo usko povezani to će imati pozitivne rezultate i po vaše mentalne operacije. Nije dobro da ako dosta čitate dok učite, gledate tv za vreme pauze. Oči vam se svakako naprežu dok čitate, pa će vam više prijati, ako oči malo odmorite gledanjem kroz prozor u neke udaljene objekte.

images (28) images (27)

Izbegavajte da učite na krevetu – pogotovo ne u ležećem položaju. Brzo će vam se prispavati i opasti koncentracija. Ako već nemate drugog izbora, potrudite se da vaše držanje bude što sličnije sedenju za stolom.

I na kraju dana nagradite sebe za postignuti uspeh – ostavren dnevni cilj. Izađite sa prijateljima na kafu, idite do bioskopa, prošetajte… Šta god vama prija. Uživajte i srećno u januaru/februaru 🙂

images (30)

Advertisements

Аутор: ivana milosavljevic

diplomirani psiholog, predbračni savetnik, transakcioni analitičar savetnik u edukaciji, trener asertivnog treninga

4 thoughts on “UČENJE – rešite se ometača

  1. Poučno mada kasno za mene 🙂 … inače zanima me šta mislite o onim kursevima brzog čitanja koje je osmislio Toni Buzan … pretpostavljam da znate već sve o tome …

  2. Ja lično nikada nisam bila na kursu brzog čitanja, pa Vam ne mogu ništa o samom kursu reći – mada kao i svaki kurs zavisi dosta od predavača koji ga osmišljava i vodi. Generalno, mislim da može biti jako korisno koristiti se tehnikama brzog čitanja, bez obzira da li smo još uvek u školskim klupama ili ne 🙂

  3. Некада нису постојали ометачи које наводиш…
    Како је свет био питомо једноставан. И – леп.
    Мир божији-Христос се роди!

  4. Vaistinu se rodi – neka Vam Božić prođe u miru.
    Istina, svet se menja. Sada je lep na jedan drugačiji način 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s