Rad na sebi

“Ljubomora, to je ljubav to se tako mora” ili ne?

1 коментар

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ryKtUrwJBzE

images (51)

“Ljubomora je vrsta straha koji subjekat oseća kada procenjuje da postoji opasnost da odoba koju on voli, zavoli nekog trećeg.

Za osećanje ljubomore je potreban trougao: prvi se plaši da će voljeni drugi zavoleti nekog trećeg.

Pozitivna funkcija osećanja ljubomore jeste u tome što ona motiviše osobu na akciju kojom će sačuvati ljubav voljene osobe.“ Milivojević, Zoran (2007): Emocije, psihoterapija i razumevanje emocija

Ako smo sa nekim koga istinski volimo, normalno je da ponekad osećamo ljubomoru. Međutim, ne možemo reći da je svaka ljubomora adekvatna. Šta to znači?

To znači da postoje neki parametri na osnovu kojih možemo reći da li je nečije osećanje ljubomore ok ili nije.

Ono što odlikuje ADEKVATNU LJUBOMORU jestu da je ona nastala kao posledica realne procene da bi voljena osoba mogla svoju ljubav usmeriti prema nekom trećem i da je izražena na socijalno prihvatljiv način  – dakle, bez vređanja i ugrožavanja sebe ili/i drugih.

S druge strane, za nečiju ljubomoru ćemo opravdano reći da je NEADEKVATNA ako je posledica loše (netačne) procene da bismo zarad nekog trećeg mogli da izgubimo ljubav svog partnera i/ili kada na neprihvatljiv način to svoje osećanje pokazujemo.

images (21)

Mnogi ljudi često poriču da su ljubomorni (onda kada jesu) i pokušavaju da to svoje osećanje prekriju, jer je za njih same neprihvatljivo. To je slučaj kod osoba koje izjednačavaju osećanje ljubomore sa neadekvatnim izražavanjem iste (verbalno i fizičko nasilje, emocionalno udaljavanje, prekid ljubavi, prekid braka i sl.), a istakli smo da, ljubomora, ako je adekvatna, zapravo, ima za cilj očuvanje ljubavnog odnosa.

Poslušajte kako najmlađi razumeju osećanje ljubomore 🙂

Аутор: ivana milosavljevic

diplomirani psiholog, predbračni savetnik, transakcioni analitičar savetnik u edukaciji, trener asertivnog treninga

1 thoughts on ““Ljubomora, to je ljubav to se tako mora” ili ne?

  1. Malko ljubomore neće štetiti, ali ne treba pretjerivati ni u tome 🙂

Постави коментар