Rad na sebi

NEVERBALNA KOMUNIKACIJA – tri pravila za tačno tumačenje

Поставите коментар

download (22)

Primetila sam da ljude jako zanima tumačenje govora tela. Što je i sasvim razumljivo. Najveći broj poruka od druge osobe dobijamo upravo putem različitih neverbalnih kanala. Takođe, kada smo nekongruentni (ono što govorimo rečima, dakle verbalno, i telom, neverbalno, nije u saglasnosti), mnogo nam je značajnija neverbalna poruka. Rečima je daleko lakše lagati, nego telom.

Ono što nam olakšava tumačenje neverbalnih poruka, jesu neke univerzalne poruke koje važe za celo čovečanstvo ili neke kulturološke, koje važe za okruženje u kome živimo.

Kako je ova tema popularna, postoji puno priručnika za tumačenje govora tela. I ljudima je to prilično zanimljivo da čitaju, a da onda i primenjuju novostečena znanja na tumačenju svojih prijatelja i poznanika. Međutim, postoje tri pravila pri tumačenju neverbalnih poruka koje treba imati na umu, kako ne bismo donosili pogrešne zaključke.

Tumačite skupove gestova

Reči u različitim rečenicama (dakle uz skup nekih drugih reči) mogu imati različito značenje. Recimo, reč „sto“ može da se odnosi na komad nameštaja ili na broj 100; „kosa“ može biti gomila dlaka na glavi, pridev kada je nešto koso (pr. planinska kosa), kosa za šišanje trave.

download (16)Ovo važi i za nevrbalne signale. Jedan gest može imate gomilu različitih značnja. A koje je ispravno, možemo zaključiti jedino uzimajući u obzir i sve druge propratne signale. Na primer, ako se neko češa po glavi to može značiti da je anksiozan, nervozan, da laže, da ima perut, da ima vaške, da pokušava nečeg da se seti.

Dakle, tumačite skupove gestova, a ne gestove pojedinačno.

Tražite podudarnost

Ovde se vraćam na pomenutu činjenicu s početka teksta. Ako smo u ponašanju nekongruentni, više ćemo verovati neverblanoj poruci, nego onome izrečenom. Neka istraživanja pokazuju da na ljude neverbalni signali imaju čak pet puta veći uticaj od verbalnih. Dakle, ako nam neko kaže kako nas pažljivo sluša, a sve vreme gleda kroz prozor, cupka nogom, gleda na sat i sl. čemu ćete pre poverovati? Verujem neverbalnim porukama.

Da biste što bolje „čuli“ i razumeli svog sagovornika, potrebno je da ga pažljivo slušate, ali je još važnije da ga pažljivo posmatrate.

govor-tela

Tumačite poruke u skladu sa kontekstom

Povremeno možemo čuti političare kako je neka njihova izjava izvučena iz konteksta i da uopšte nije imao za poentu, to o čemu novinari sada govore. Ili pročitate neki bombastičan naslov članka, a onda kada pročitate tekst, shvati te da priča nije ni malo senzacionalna, već da je neko vešto izvukao reči iz konteksta i od toga napravio privlačan naslov.

Ovo isto može da se primeni i na neverbalne poruke. Na primer, pre par meseci kada sam držala jednu radionicu, sakepolaznica mi je kazala kako pokazujem dominaciju nad učesnicima (ili tako nešto)  time što stalno trljam dlanove. A zapravo se radi o tome da imam slabu cirkulaciju i da su mi šake, pogotovo u zimskom periodu, jako hladne i da mi je potrebno da trenjem (trljanjem) šaka povećam njihovu temperaturu kako bi mi bilo prijatnije 🙂

Advertisements

Аутор: ivana milosavljevic

diplomirani psiholog, predbračni savetnik, transakcioni analitičar savetnik u edukaciji, trener asertivnog treninga

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s