Rad na sebi

STRAH OD PROMENE

Поставите коментар

Promena podrazumeva nešto novo, nešto sa čim se treba upoznati, na šta se treba adaptirati. Prve asocijacije na reč promena su verovatno rizik i neizvesnost. Rizik i neizvesnost logično su povezani sa osećanjem straha. Dakle, što je veća promena pred nama, to je i strah od nje veći.

Слика

U životu ponekad budemo u situaciji koja nam ne odgovara, u kojoj smo nesrećni – partenrska veza, prijateljstvo, stan, posao, država – ali koju teško donosimo odluku da promenimo. Pokušali smo da ne vidimo neke stvari, da se navikneno, da promenimo sebe, ali ništa nije dalo rezultat kakav smo želeli. I tako ostajemo u poziciji koja nam ne odgovara, u kojoj smo nesrećni, iz straha od neizvesnosti koju sobom nosi promena.

Kada smo u ovakvoj situaciji šta činiti – ostati večno u poziciji koja nam ne odgova? Neki će se razboleti od nezadovoljstva, neki će čekati da budu toliko nesrećni da će im svega biti preko glave i izaći će iz te situacije, oni koji generalno nemaju teškoće u donošenju odluka će već izabrati za sebe neki drugi put, nekima će biti potrebna pomoć stručnjaka, a nekima će biti dovoljno da detaljnije sami sa sobom prodiskutuju šta je za njih najbolje rešenje. Ovaj tekst namenjen je poslednje pomenutima. Ideja je da dobijete neke korisne, praktične smernice kako da donesete odluku – da li napraviti veliku promenu ili ne?

Слика

  • Kada donosite neku važnu odluku, kada vagate između nekih opcija dobro je svoje misli stavljati na papir. Tako ćete biti fokusirani na problem, ali konstruktivno.
  • Razmotrite pozitivne i negativne strane svake opcije – takozvane liste „za“ i „protiv“.

Слика

  • Kada je velika odluka pred vama to znači da će ona bitno uticati na kvalitet vašeg života, zato je dobro opisati (napisati) kako bi vam izgledao život za (npr.) 5-10 godina, ako biste rizikovali i izašli iz situacije u kojoj ste i na drugom papiru opisati kako bi vam život izgledao ukoliko ne biste napravili promenu. Pri ovoj aktivnosti je važno da napravite što detaljniji opis i da se zaista uživite u to o čemu pišete. Emocija koju budete osetili pri pisanju i jedne i druge „priče“ daće vam jasan znak koji je put kojim želite da idete.
  • Kada ste doneli odluku šta biste želili, dobro pripremite teren za promenu – aktivno tražite novi posao, obučavate se da biste stekli potrebne veštine za zeljeno zanimanje, kontaktirate ambasade ili prijatelje u inostranstvu, informišete se o kupovini nekretnina, najavljujete partneru da želite da razgovarate s njim… Preduzimate korake ka realizacii promene.
  • Nekada će vam biti sasvim jasno šta želite ali ćete osećati prevelik strah od usamljenosti, besparice, neuspeha… U takvoj situaciji potrebno je preispitati racinalnost svojih uverenja koja leže u pozadini ovih strahova. Ovu proveru nekada ćete moći dobro obaviti sami i rešiti se iracionalnih uverenja i propratne emocije preteranog straha. Ukoliko vam to ne pođe za rukom uvek se možete obratiti nekome ko je stručan i ko će vam pomoći da se rešite kamena spoticanja zvanog strah od promene.

 Слика

Advertisements

Аутор: ivana milosavljevic

diplomirani psiholog, predbračni savetnik, transakcioni analitičar savetnik u edukaciji, trener asertivnog treninga

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s