Rad na sebi

Kome je zapravo potreban psiholog?

1 коментар

Ako se ne bavite nekom humanističkom naukom, verovatno vam nije najjasnija razlika između psihijatra, psihologa, psihološkog savetnika i psihoterapeuta. Ko šta radi, za šta se kome obratiti i da li sam lud ako mi je pomoć bilo koga od njih potrebna?

Psihijatar – psihijatar je osoba koja je završila najpre osnovne studije medicine, a zatim i specijdrugsalizaciju iz psihijatrije. Ovi stručnjaci se po prirodi svoje profesije pre svega usmeravaju na psihopatpološke pojave, dakle psihičke poremećaje, bolesti. Oni poznaju psihološke teorije o zdravom razvoju ličnosti, ali primaran fokus je na bolesti, a ne na zdravom razvoju, jer je njihov osnovni zadatak da leče. Psihijatri su jedini stručnjici koji se bave psihičkim problemima koji su obučeni i ovlašćeni da pripisuju lekove!

imranzclinic_psychological_testing2319Psiholog – diplomirani psiholog je osoba koja je završila četvorogodišnje studije na departamnu za psihologiju, najčešće pri filozofskom fakultetu (kažem najčešće zato što poslednjih godina postoje i privatni univerziteti koji nisu tako organizovani). Psiholozi se primarno bave normalnim razvojem ličnosti izučavajući razne teorije ličnosti. Oni naravno poznaju i psihopatologiju, tj. psihičke poremećaje i često su važni saradnici psihijatrima kojima u dijagnostikovanju bolesti pomažu primenom psiholoških testova. Psihološko testiranje jedino su obučeni i ovlašćeni da rade psiholozi.

Nezavisno od bilo kog fakulteta postoje posebne višegodišnje obuke iz oblasti psihološkog savetovanja i psihoterapije. Te obuke podrazumevaju detaljno upoznavanje sa određenom teorijom ličnosti i sa tehnikama pomaganja ljudima koje se oslanjaju na teoriju od koje polaze. Sigurno ste čuli barem za neki psihoterapeutski pravac, a ja ću pomenuti samo neke od mnogobrojnih – Psihoanaliza, REBT, KBT (kognitivno-bihejvioralna terapija), TA (transakciona analiza), Geštalt, Muziko terapija, Psihodrama…

psychotherapy session

Psihološkim savetnikom ili psihoterapeutom može se zvati samo neko ko je završio posebnu obuku. Samo završen fakultet i zvanje psihijatra ili psihologa ne čini nekoga automatski i psihoterapeutom, jer savetodavni i terapijski rad je nešto što se detaljno uči i praktično savladava samo na ovim posebni edukacijama.

Psihološki savetnik – osoba koja je prošla neku od pomenutih obuka i ima zvanje npr. transakcioni analitičar savetnik. Savetnici ne mogu raditi sa ljudima koji imaju dijagnostikovan neki psihijatrijski poremećaj, osim ako su psihijatri ili psiholozi, koji po svom primarnom obrazovanju svakako poznaju prirodu psihopatologije (poremećaja). Obuka traje najčešće 2-3 godine.

c700x420

Psihoterapeut – osoba koja je prošla neku od pomenutih obuka i ima zvanje npr. transakcioni analitičar psihoterapeut. Obuka traje najčešće 4-5 godina. Psihoterapeuti su obučeni za rad sa svim ljudima, dakle bez obzira na postojanje psihičke bolesti.

DSC_0122

Ono što se uči (pod nadzorom edukatora sa višegodišnjim iskustvom u radu sa ljudima) jeste kako pomoći klijentu (osobi koja se obraća za pomoć) da uvidi u čemu je uzrok njegovog problema, kako da ga reši i postane spreman da na dalje samostalno rešava životne dileme i probleme. Dakle, cilj je da klijent reši problem i dovoljno se osnaži da mu stručna pomoć više ne treba za adekvatno svakodnevno funkcionisanje.

Iz ovoga vidimo da se stručnjacima možemo obratiti i kada nemamo dijagnostikovanu psihičku bolest. Ako imate veliku dilemu, odluku koju treba doneti a ne uspevate sami da je donesete; ako primećujete da imate teškoće u određenoj oblasti funkcionisanja – partnerski odnos, komunikacija sa porodicom/kolegama, ishrana, organizovanje vremena, istrajavanje u donetim odlukama… to nisu bolesti, ali jesu problemi koji narušavaju u većoj ili manjoj meri kvalitet vašeg života. Nekada je za rešavanje takvih „kamena spoticanja“ dovoljno da učestvujete na nekoj psihološko-edukativnoj radionici ili da pročitate knjigu i da usvojite uspešniji obrazac delanja. Međutim ponekad to nije dovoljno i potrebno je obratiti se nekome za pomoć.

Ako vas boli zub otići ćete kod stomatologa, ako vas probada srce otići ćete kod kardiologa, ako vam je pukla guma na automobilu obratićete se vulkanizeru, a kada su u pitanju problemi iz oblasti psihe i međuljudskog funkcionisanja obraćate se onima koji su za to obučeni a čije sam polje delanja i obrazovanja objasnila na početku.

Prepoznajte šta vam je potrebno i posegnite za tim. Podignite kvalitet svog života na viši nivo! 🙂 

 

Advertisements

Аутор: ivana milosavljevic

diplomirani psiholog, predbračni savetnik, transakcioni analitičar savetnik u edukaciji, trener asertivnog treninga

One thought on “Kome je zapravo potreban psiholog?

  1. Повратни пинг: Lekovi ili razgovor | Rad na sebi

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s