Rad na sebi

Lekovi ili razgovor

Поставите коментар

Život savremenog čoveka je jako stresan. Postoji puno uloga koje svakodnevno treba uspešno obavljati. Kada imate mnogo obaveza, a limitirano vreme očekuje se da u svemu delate brzo. Ovo se odnosi na sve – dolaženje do potrebnih informacija, završavanje obaveza na poslu, priprema obroka, saniranje kvara na automobilu, dostizanje željenog fizičkog izgleda, lečenje laringitisa, prevladavanje tuge zbog važnog gubitka…

Imamo imperativ da svoje obaveze i probleme brzo razrešavamo i završavamo!

            Kada ovako sagledamo stvari jasno je zašto se nekada ljudi pre odluče da posete lekara/psihijatra i zatraže lekove koji će im olakšati svakodnevno funkcionisanje, nego što će se obratiti psihologu ili psihoterapeutu u cilju rešavnja neke psihičke tegobe. Razumljivo, ali koliko je mudro?

Kada su u pitanji psihijatrijski poremećaji, a posebno oni koje karakteriše teža simptomatologija psihofarmaci (lekovi) su neophodni.

            Međutim, kada se radi o disfunkcionalnosti u određenoj oblasti života, a ne o poremećaju, lekovi (posebno ako su jedini vid tretamana!) nisu najbolje rešenje. Zašto? Zato što mnogi problemi traže da budu obrađeni kroz razgovor – osvešćeni i razrešeni. Ako se na primer plašite svog šefa, ostajete prekovremeno na poslu, imate loše odnose sa kolegama, lako se uzmenirite i „planete“, osećate se napeto i ne možete noću lako da zaspite, možete otići kod lekara i tražiti neki lek za smirenje. Od njega ćete verovatno lakše zaspivati, a i reakcije će vam u interakciji sa drugima biti blaže.

woman-holding-pills_410x290

Ipak, u ovakvom slučaju uzimati lekove, a ne potražiti psihološku pomoć je isto kao da imate upalu u organizmu, ranu koja je zagnojila i skočila vam je temperatura, a vi pijete andol da obarate temperaturu, a gnoj i upala i dalje tinjaju u vašem organizmu. Dakle, lekovi će u ovakvoj situaciji brzo, ali samo privremeno ublažiti simptome (znake da nešto nije ok), ali neće rešiti problem. „Drži bure vodu, dok majstori odu.“ Šta više, brojni medikamenti posle određenog vremena konzumiranja izazivaju zavisnost pa su vam potrebne sve veće količine za isti efekat.

20-secretly-pregnant-512x342

Pravo rešenje bilo bi da se obratite psihologu ili psihološkom savetniku i uvidite zašto lako planete, zašto imate teškoće u komunikaciji, zašto teško zaspivate, a onda i šta možete da promenite u svom načinu mišljenja i delanja da biste se bolje osećali i bili zadovoljniji. Ovakvim radom na sebi dugoročno rešavate problem i povećavate stepen svog blagostanja.

index

Advertisements

Аутор: ivana milosavljevic

diplomirani psiholog, predbračni savetnik, transakcioni analitičar savetnik u edukaciji, trener asertivnog treninga

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s