Rad na sebi

Kako zračiš tako i privlačiš

Поставите коментар

boy-meets-girl

Što kroz savetodavni rad, što kroz razgovore s brojnim prijateljicama primetila sam da je puno devojaka koje su nesrećne u ljubavi – same ili u vezama u kojima nisu zadovoljne.

„Niko mi se godinama nije dopao“, „Uvek se za mene lepe ti problematični“, „Momci danas hoće samo seks“… Ako se u kratkom prikazu vašeg ljubavnog života nameće reč UVEK, sigurno je da se radi o obrascu pri izboru (ili odbijanju) muškarca. Šta je loše kada imate obrazac? Loše je to što suštinski onda nemate slobodu izbora i mogućnost da naredni put uđete u vezu sa nekim zaista drugačijim, sa kim biste mogle imati zdrav partnerski odnos.

Sigurna sam da na prvu loptu se mnoge mlade žene neće složiti da nalovom „kako zračiš, tako i privlačiš“. Mnoge će reći „Jeste ja baš volim da budem sa nekim ko će – na mene gledati kao na seksualni objekat/ uvek upadti u probleme sa zakonom/ varati/ me zapotvljati/ biti bolesno ljubomoran! Pa nisam ja mazohista!“ I ja ću se složiti, niste mazohiste i na svesnom nivou ne želite da budete sa nekim s kim ne možete biti srećni. Ali postoji kvaka…

par_ljuta-zena_on-lezi

Nekada imamo iskrivljena uverenja o tome kakvi su muškarci (generlizacija da su svi muškarci isti je sama po sebi pogrešno uverenje, kakvi god oni tako „isti“ po nama bili), kako partner treba da se poaša prema nama, šta je zanimljivo, kako veza treba da funkcioniše…

Ako verujete da su zabavni i „pravi“ muškarci oni koji će se predstavljati kao teško dostupni, koji vole da „sede na dve stolice“, oko kojih treba da se „lomite“, pa teško da ćete biti zaista srećne. U takvom odnosu nema opuštanja i uživanja.

Ispravite pogrešna uverenja, oslobodite se bihejvioralnih obrazaca i uživajte u slobodi izbora 🙂

Naravno, puno lakše reći nego uraditi. Ali dobro je da za početak znate šta vam je činiti. A do promene će doći ili kroz rad na sebi kroz čitanje i bolje upoznavanje sebe ili u saradnji sa psihologom. U svakom slučaju pozivam vas da se zapitate da li ste zadovoljni svojim ljubavnim životom. Ako je odgovor ne ili nisam sigurna, preporučujem vam da pratite ove smerice i načinite potrebne promene kako biste ostvarili svoj pun potencijal na polju partnerskih odnosa.

love_girl_boy_romantic

Advertisements

Аутор: ivana milosavljevic

diplomirani psiholog, predbračni savetnik, transakcioni analitičar savetnik u edukaciji, trener asertivnog treninga

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s