Rad na sebi

Radionice i predavanja

TRENING EMOCIONALNE PISMENOSTI

img_5355.jpg

Centar „Progressum“ je u periodu od aprila do juna meseca 2017. godine sproveo obuku 10 vršnjačkih edukatora u oblasti emocionalne pismenosti. Desetoro srednjoškolaca je obučeno za držanje vršnjačkih edukacija iz oblasti emocionalne pismenosti, što su ovi sjajni mladi ljudi i dokazali kroz dalje obučavanje svoji 50-oro drugara iz osnovnih i srednjih škola.

Čitav projekat nazvali smo „Emocionalno pismeno društvo“ koji je finansijski podržala Opština Velika Plana.

SUPER MAME – Kako kritikovati i hvaliti decu

WP_20170326_12_15_17_Pro

U saradnji sa KZM Velika Plana, Centar „Progressum“ je marta 2017. godine organizovao još jednu radionicu za SUPER MAME. Ovoga puta mame su učile kako da svoju decu kritikuju i pohvaljuju na način koji će ih naučiti pravim vrednostima, koji će pomoći njihovoj deci da razviju dobre i zdrave navike, i koji će doprineti razvoju poitivne slike o sebi i samopouzdanja kod njihove dece.

SUPER MAME – Prevladavaju stres

16819365_1372064212857252_6458906047697324691_o

U saradnji sa KZM Velika Plana, Centar „Progressum“ je u februaru 2017. godine realizovao radionicu namenjenu mamama. Na ovom zanimljivom druženju mame su razmenile iskustva, šta njima predstavlja najveći izazov u roditeljstvu, ali su naučile i kako da prepoznaju da su pod stresom, kako da otkirju njegov uzrok i kako da ga uspešno prevladaju.

KRITIKE I POHVALE

13920828_854370621365420_2472171410489276502_n

U saradnji sa KZM Velika Plana (13.8.2016.) realizovana radionica na kojoj smo diskutovali o formama asertivne kritike i pohvale. Sjajno je kako razgovor o kritici mlade umove podstiče na diskusiju, naoštri im umove; s druge strane poziv na samonegu kroz samopohvale, podstiče ih da razvijaju deo ličnosti koji u TA zovemo Negujući Roditelj. Divno je imati pred sobom grupu pametnih devojaka visokih aspiracija, čiji razvoj ličnih kapaciteta podstičete. Inspirativno iskustvo, praćeno smehom koji dovodi do suza. Hvala sjajnoj grupi na fenomenalnom druženju!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOSTVARITE SVOJE CILJEVE

U Udruženju za podršku osobama sa neurozom “HERC” 19.11.2012. psihološkinja Ivana Milosavljević održala je promotivnu dvočasovnu radionicu na temu “Ostavrite svoje ciljeve”. Učesnici su imali priliku da nauče prnicipe pravilnog definisanja i realizacije cilja. Nakon teorijskog dela, polaznici su uz pomoć predavača praktično primenili novostečena znanja u postavljanju ličnih  ciljeva.

POBEDITE STRES

U Udruženju za podršku osobama sa neurozom “HERC” 26.11.2012. psihološkinja Ivana Milosavljević održala je promotivnu dvočasovnu radionicu na temu “Pobedite stres”. Radionica je bila podeljena na dve tematske celine. U prvom delu cilj je bio da se polaznici upoznaju sa principima nastanka stresa i njegovim karakteristikama; a u drugom delu radionice učesnici su isprobali različite tehnike relaksacije.

“UPRAVLJANJE VREMENOM – Skockaj svoje vreme”

U Udruženju za podršku osobama sa neurozom “HERC” 17.12.2012. psihološkinja Ivana Milosavljević održala je promotivnu dvočasovnu radionicu na temu “UPRAVLJANJE VREMENOM – Skockaj svoje vreme”. Učesnici su imali priliku da prepoznaju greške koje prave pri organizaciji svoga vremena, a da zatim i nauče niz tehnika za produktivno upravljanje vremenom. Predavanje je organizovano kroz prezentovanje veština i provežbavanje istih kroz lične primere polaznika. Na kraju susreta polaznicima je dodeljen radni materijal.

“Razvod – šta kad se mama i tata svađaju?“

Radionica posvećena temi uticaja razvoda i sukoba među roditeljima na dete imala je za cilj da predoči roditeljima kako deca doživljavaju sukobe među svojim roditeljima i kako da svoje najmlađe zaštite od negativnog uticaja svojih, neminovnih povremenih, sukoba. Naglašene su najčešće greške koje roditelji umeju da prave u takvim situacijama (povremene svađe, ali i donošenje odluke o razvodu), ali su i navedeni primeri kako pravilno postupati i u odnosu sa partenrom i u odnosu na dete. Deca su naravno uvek puna pitanja, pa je polaznicima radionice objašnjeno koja su to najčešća pitanja kojima se deca u takvim situacijama bave i kako bi bilo najbolje dati im odgovor i pomoći da shvate datu situaciju.

Predavanje je organizovano u vidu edukacije, diskusije i razmene iskustava roditelja.

Predavanje je vodila dipl. psihološkinja Ivana Milosavljević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Teški razgovori – kako razgovarati sa detetom o smrti?“

Predavanju na temu „Kako razgovarati sa detetom o smrti?“ bilo je tematski podeljeno na dva dela. U prvom delu predavanja  roditelji su naučili da je važno da razumeju pre svega sebe i svoja osećanja i ponašanja kada izgube neku važnu osobu, kako bi onda mogli da pomognu detetu da i ono samo sebe razume. U tu svrhu, objašnjeno im je kroz koje faze zdravog žalovanja prolaze svi ljudi. U drugom delu predavanja polaznicima je objašnjeno kada se deca najčešće prvi put susreću sa smrću, kao i to kako deca različitog uzrasta na različite načine doživljavaju smrt. Posebna pažna posvećena je – najčešćim pitanjima koja muče decu kada dožive gubitak i načinima na koje roditelji mogu da im pomognu da na pravilan i zdrav način odžale umrlu osobu.

Predavanje je organizovano u vidu edukacije, diskusije i razmene iskustava roditelja.

Predavanje je vodila dipl. psihološkinja Ivana Milosavljević.

„Kako se pametno svađati i još pametnije miriti?“

Radionica koja je bila posvećena konfliktima i rešavanju istih imala je za cilj da, pre svega, nauči roditelje razlici između svađe i konflikta. Konflikt je neminovni deo svakog partnerskog odnosa, a svađa je vid nefunkcionalnog načina rešavanja konflikata. Kada su polaznici razumeli razliku između ova dva pojma, upoznali su se sa nekoliko ok (asertivnih) načina za rešavanje konflikata. Detaljno je pojašnjeno u kojim situacijama je najadekvatnije primenjivati ih – kako u odnosu sa partenrom tako i u odnosu sa decom.

Predavanje je organizovano u vidu edukacije, diskusije i razmene iskustava roditelja.

Predavanje je vodila dipl. psihološkinja Ivana Milosavljević.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ASERTIVNI TRENING

U Udruženju za podršku osobama sa neurozom “HERC” 05.12.2012. uspešno je završila sa pohađanjem asertinog treninga još jedna grupa polaznika. Na treningu su učesnici imali prilike da nauče:

  • da prepoznaju različite stilove komunikacije
  • asertivna prava
  • kognitivne distorzije, koje nas ometaju da se ponašamo asertivno
  • da prepoznaju psihološke uloge koje nas sprečavaju da se ponašamo asertivno
  • tipove asertivne komunikacije
  • da prepoznaju i izbegnu manipulaciju
  • da upute asertivnu kritiku i pohvalu
  • da adekvatno rešavaju konfliktne situacije.

Trening je vodila diplomirana psihološkinja i sertifikovana trenerica asertivnog treninga, Ivana Milosavljević. Trening je trajao ukupno 16 sati. Bio je organizovan u 8 susreta, a nakon svakog polaznici su dobijali radni materijal. Novo gradivo usvajano je kroz prezentacije, diskusije, vežbe, igranje uloga…

Obuka vršnjačkih edukatora

Veliko mi je zadovoljstvo da objavim da je uspešno sprovedena obuka učenika srednje ekonomske i tehničke škole u Velikoj Plani. Polaznici su obučeni za vršnjačke edukatore asertivnog stila komunikacije. Učesnici su prošli šesnaestočasovnu obuku na kojoj su se upoznali sa različitim oblicima komunikacije, asertivnim tipovima komunikacije, adekvatnim načinima rešavanja konflikata, saznali su kako da upute i prime pohvale i kritike, kako da prepoznaju manipulaciju i od nje se zaštite. Na kraju – naučili su kako da sami organizuju radionicu i prenesu novostečeno znanje svojim vršnjacima.

1799902_610340832387596_620345085_o

(1.3.2014. – 23.3.2014.)

Sve ovo sprovedeno je pod pokroviteljstvom KZM Velika Plana, a u saradnji sa pomenutim školama i naravno mojom malenkošću 🙂

 

Tehnike prevladavanja stresa

 

2014-12-28 17.48.59

U Velikoj Plani 28.12.2014. godine pri udruženju „Asertiva“, a u saradnji sa KZM Velika Plana, održana je radionica na temu tehnike prevladavanja stresa. Radionica je imala za cilj da polaznice nauče da prepoznavanju stres i usvoje jednostavne tehnike koje mogu primenjivati u svakodnevnom životu.

Kroz diskusiju, kraći film i prezentaciju upoznale smo se sa različitim simptomima stresa, a kasnije smo razmatrale koje sve tehnike relaksacije možemo primenjivati u cilju opuštanja i oslobađanja od stresa. Takođe razmenjene su ideje o navikama koje je dobro uvesti u svakodnevnicu kako bismo se zaštitili od različitih neprijatnih i negativnih okolnosti koje život sa sobom nekada nosi.

Advertisements

2 thoughts on “Radionice i predavanja

  1. Stvarno ste konkretni, sto u Srbiji nije cesto.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s